Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, akıllı cihaz olarak vasıflandırdıkları otomobilin etrafında gerçekleşen, ekosistemde bağlantılı ve keyifli deneyim yaşatacak çözümler üzerine çalıştıklarını vurgulayarak, “Bizim için mesela şu an üç tane oyun şirketi bir araya geldi. Bu konular üzerinde çalışıyorlar.” şeklinde konuştu. Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenmiş olan 12. Boğaziçi Zirvesi kapsamında, “Otomotiv Sektörünün Geleceği” konulu bir toplu görüşme düzenlendi.
Karakaş, panelde yapmış olduğu konuşmada, dünyada şahane bir dönüşüm yaşandığını ve değişimle birlikte fırsatların da ortaya çıktığını belirtti.
Bu fırsatların özellikle teknolojinin gelişmesinden, sosyal hayattaki gelişmelerden ve mega trendlerin başlatılması ile arabanın yaşam alanlarına dönüşmesinden meydana geldiğini belirten Gürcan Karakaş, “Biz bugün artık teknolojinin desteğiyle, bağlantılı araçlarla, otonom araçlarla, aracın kullanımına odaklanmayacak olursak evimizde, ofisimizde neler yapabilirsek otomobilde onları yapabiliyor olacağız. Dolayısıyla orası bir yaşam alanı olacak. Böyle olunca da başından itibaren sıfırdan kurulan şirketler bizim gibi otomobilden fazlasını hedefleyerek yola çıkıyorlar, biz de öyle yaptık.” açıklamalarında bulundu.
Bir taraftan akıllı bir cihazı tasvir ederken ve tasarlarken diğer yandan da bunun ihtiyaç duyacağı ve yaratacağı iş modelleri ile birlikte oluşacak bir ekosistemi geliştirmeye başladıklarını aktaran Gürcan Karakaş,”Biz 226’nın üzerinde startup ile görüştük. Bunların içerisinden muhtelif görüşmelerden sonra 24 tanesiyle ‘Proof of Concept’ yaptık. Nasıl klasik bir otomobili tasarlıyorsak aynı zamanda eko sisteminin de üzerinde kurulacağı sistemi aynı hassasiyetle geliştiriyoruz. Ve bunların içerisinde bu bahsettiğin 24’ün içerisinden 10 tanesiyle de el sıkıştık. Yani biz akıllı cihazlarımızın yanında mobilite eko sisteminin çekirdeğini oluşturacak yapıyı oluşturarak yola çıkıyor olacağız. Hatta kişisel hedefimiz, aracımızın, akıllı cihazın lansmanından önce ve böyle bir teknoloji ürününü piyasaya sunmak ve teknoloji şirketi olduğumuzun da altını çizmek.” ifadelerine yer verdi.
“Günümüzde Elektrikli Araçlara İlişkin Kaygılar Çözülmüş Durumda”
Gürcan Karakaş, elektrikli araçlar ile beraberinde geçmiş dönemlerde kullanıcıların 3 endişesi bulunduğunu açıklayarak, konu ile ilgili:
“Birincisi pahalı olması, ikincisi şarj vakti çok uzundu ve üçüncüsü menzili kısaydı. Günümüzde bunların hepsi çözülmüş halde. Artık ulaşılabilir ve içten yanmalı motorlu araçlar ile fiyat yarışı yapabilecek elektrikli araçlar üretmek mümkün. Özellikle lithium-ion NMC teknolojisi ile de bataryanız ile 500 kilometre gidebilmek çok rahat. Bugün baktığınızda birçok benzinli otomobilin menzili daha çok değil. Farkı ise, geçmiş yüz yıldır etrafta benzin istasyonlar çoğaldığı için o sıkıntıyı hissetmiyoruz kaygı olarak. Ama bunun da çözümü hakikaten kolay ve ülkemiz dahil şu an tüm dünyada bunun üzerinde çalışılıyor.”
“Kendimizi Yeni Nesil Teknolojiyi Kullanan Bir Mobilite Sağlayıcısı Olarak Konumlandırıyoruz”
TOGG’un kendini küresel bir firma ve yeni nesil teknolojiyi kullanmakta olan bir mobilite sağlayıcısı olarak yerleştirdiğine vurgu yapan Gürcan Karakaş, “Biz de bu yaklaşımımızla şu an daha önce bahsettiğim startup’larla beraber gerçekten bir sistem ortaya koyuyoruz. Ve bu nedenle de bizim görüştüğümüz bölgede küresel boyuttaki yaklaşımlarda bu sistemi nasıl güçlendiririz diye çalıştığımız iş ortaklarımız var. İş birliklerimiz var. Biz küresel rekabeti hedefliyoruz ve o küresel rekabetle beraber ülkemizin yeni teknoloji platformlarında özellikle startuplar için yeni bir seviyeye gelmesini sağlayacağız. Bizim hedefimiz budur.” şeklinde durumu anlattı.
Akıllı aygıt olarak konumlandırdıkları otomobilin etrafında oluşmuş olan ekosistemde bağlantılı ve sorunsuz, problemsiz ve huzurlu bir deneyim yaşatacak çözümler üzerine çalıştıklarını belirten Gürcan Karakaş;
“Biz bir buçuk seneden fazladır binlerce fikrin içerisinden 350 kullanıcı deneyimi sunan senaryo seçtik. Bunların içerisinde 40 tanesini inovasyon derecesi yüksek olarak belirledik ki bunları yapabilecek startup’ları aradık. Ve bunların içerisinden enteresandır günümüzün şartları doğrultusunda 3 tane oyun şirketiyle de karşılaştık. Biz bu faaliyetlerin hepsini yaparken A’dan B’ye giderken keyif de almak istiyoruz. Dolayısıyla bizim için mesela şu an üç tane oyun şirketi bir araya geldi. Bu konular üzerinde çalışıyorlar.” sözlerini bu cümleler ile tamamladı.