Ev Satışında Lokasyon Kriteri
Herkes ev sahibi olmak ister. Peki ev alırken dikkat etmemiz gereken önemli noktalar nelerdir? Evin fiyatında ve değerinde lokasyonun etkisi olur mu?
Yerleşmek veya yatırım yapmak için ev almak isteyenler için ilk kriter lokasyon olmakta. Ev sahibi olmak, neredeyse her insanın hayali lakin ev almadan önce dikkatli olunması gerekilen bir çok nokta bulunmakta.
Doğru lokasyon, konsept, fiyat ve ödeme planı, gibi kriterler proje seçimi konusunda çok önem arz etmekte.
Ev’in Fiyatını Konumu Belirler
Bir konutun değer kazanmasındaki en önemli faktörlerden birisi lokasyondur. Satın alınacak olan evin bulunduğu muhitte gelecek dönemlerde kamu yada özel sektör tarafından yatırımlar yapılacak ise bu durum ev fiyatlarının yükselmesinde vede değerlenmesine neden olmakta. Bir yandan ulaşım imkanları da evin değer kazanmasında etken olmakta. Ev satın alırken var olan kısıtlı koşullar eğer gelecek dönemlerde elverişli hale gelecek ise fiyatına olumlu yönde etki sağlayacaktır.
Öncelik Olarak Gelişen Bölgeleri Seçin
Yatırımcıların aynı kira rayicine sahip, biri şehrin yoğun olan merkezinde biri de kentin çepherinde iki konut alternatifiyle karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde; kentin merkezine yönelik talbein daha çok, kent çeperindeki alanlarda ise piyasaların daha hareketli olduğunu dikkate alarak, kira yatırımı amacıyla kent merkezindeki kontun alınması daha avantajlı olmakta.
Kira getirisi amacıyla ev almayı düşünüyorsanız, yerine sermaye getirisi beklentiniz varsa, kentin gelişme aksları üzerinde bulunan ve gelecekte getiri vadeden lokasyonlarda konut satın almak daha rasyonel bir tercih olacak.
Lokasyonu Avantajlı Bölgelerin Özellikleri:
-Ulaşım araçlarının güzergahlarına olan uzaklığı, ulaşım araçlarının zaman sıklığı, ana yollar olan Tem ve E5 güzergahına bağlantılarının uzaklığı, alternatif ulaşım araçlarının ( metro, minibüs, deniz yolu gibi) olup olmaması,
-Temel ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız market, semt pazarı, eczane, sağlık ocağı, alışveriş merkezi, gibi alanların varlığı var ise uzaklığı ve sıklığı.
-İlk, orta ve lise eğitimi veren okullara olan uzaklığı yada çevrede bulunan okulların eğitim kalitesinin yeterliliği,
-Sosyal alanların varlığı ve çeşitliliği.( park, bahçe, spor alanları, kafeterya, restoran, çocuk oyun alanları gibi)