Yapı Kullanım İzin Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Nereden Alınır? işte tüm detayları ile haberimizde. Halk arasında “iskan” veya “oturma izin belgesi” olarak da bilinen yapı kullanma izin belgesi, inşası tamamlanmış bir yapının, tamamının veya kısmen kullanılması mümkün bölümleri tamamlandığında bu bölümlerinin kullanıma açılabilmesi için, inşaat ruhsatını veren belediye veya valiliğe bağlı İl Özel İdaresi’nden alınan bir izin niteliğinde belgedir.
Yapı Kullanma İzin Belgesi Hangi Kurumdan, Nasıl Alınabilir?
Yapı kullanma izin belgeleri, ancak ruhsatlı yapılara verilmekte olup ruhsatsız olarak başlayan veya ruhsatı olmayan eski binalar için kesin olarak verilmemektedir. Aynı zamanda bu belgeyi alabilmek için gerekli evrakların temin edilmesi koşulu bulunur. Daha sonra ise inşaat sahibinin veya müteahhidinin gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunması ve yapı kullanma izin belgesi için dilekçe doldurulması gerekmektedir. Verilen dilekçe sonrası, belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzin Teknik Birimleri, inşaat alanının denetimleri için bölgeye gelip yapının iskâna uygun olup olmadığıyla ilgili bir sonuç ortaya çıkarmaktadır. Yapının gerekli tüm şartlara ve iskâna uygun bir şekilde tamamlandığının anlaşılmasından sonra ise noter onaylı bir taahhütname talep edilmekte ve bu talep edilen taahhütnamenin de Yapı Kullanma İzni Amirliği’ne elden teslim edilme zorunluluğu istenmektedir. Bu şartlar altında emlak vergisi, katılım payları ve iskan harç ödemeleri de yapıldıktan sonra yapı kullanım izin belgesi alınabilmektedir.
Yapı Kullanma İzin Belgesi Aynı Zamanda İskan Mıdır?
Yapı kullanma izin belgesi, yukarıda da belirttiğimiz gibi aynı zamanda iskân olarak da kabul görmektedir.
Yapı Kullanma İzin Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Oturduğunuz yapının yapı kullanma izin belgesi yani iskan sorgulama işlemi iki şekilde yapılabilir. Birincisi belediyeye giderek imar biriminde yapı kullanma izin belgesi sorgulaması yapabilirsiniz. Burada gerekli olan şey, oturduğunuz binaya ait bilgilerin eksiksiz olması ve o binada oturduğunuzu ispatlayan evraklardır. İkinci seçenek ise e-Devlet üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Ancak e-Devlet üzerinden iskan belgesi sorgulaması yapabilmeniz için tapu kimin adına ise o kişinin giriş bilgileri ile giriş yapılması gerekmektedir. E-Devlet yapı kullanma izin belgesi sorgulama işlemi için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
– https://www.turkiye.gov.tr/bilim-sanayi-yap-kullanma-izin-belgesi-iskan-2297 linkine tıklayın,
– Linke tıkladıktan sonra tapu kimin adına ise o kişinin giriş bilgileri ile giriş yapın,
– Uygulamaya Git butonuna tıklayarak bina iskan sorgulama işlemini buradan yapabilirsiniz.
Yapı Kullanma İzin Belgesi İçin Gereken Evraklar Hangileridir?
Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan Ruhsatı) alabilmek için aşağıdaki belgelerin belediyeye ibraz edilmesi gerekmektedir. İşte gerekli evraklar:
– Tapu örneği,
– Yapı Kullanım İzni dilekçesi,
– Telekom Ankastre Raporu,
– Vergi Dairesi’nden alınan ilişiksiz belgesi,
– Proje Müellifleri Raporu,
– Yapı Denetim Kuruluşu’ndan alınan onaylı belgeler,
– Yapının cephe fotoğrafları (13×18 cm ölçüsünde),
– Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alınan ilişiksiz belgesi,
– Dış Kanal Belgesi (İZSU),
Eğer bahsedilen binada asansör olacak ise yukarıda belirtilen belgelere ek olarak istenilen belgeler ise;
– Garanti Belgesi,
– TSE belgeleri,
– 4 adet Muayene Raporu,
– Uygulama projeleri,
– Mühendislerin SMM belgeleri,
– Sığınak Raporu,
– Muayene fişleri,
– Yangın Tesisat Raporu’dur.